Studietakt 100 % motsvarar 20 poäng/vecka.
Studietakt 50 % motsvarar 10-19 poäng/vecka.
Studietakt 25 % motsvarar 1-9 poäng/vecka.
Det bästa sättet att ta reda på hur en skola fungerar är att ta kontakt med skolan. Besök den och tala med lärare och elever. Som hjälp för din bedömning kan du ta del av olika uppföljningar och utvärderingar där du kan göra jämförelser med andra skolor. Titta på skolornas hemsidor och i Väsby jämföraren. Du kan också läsa skolans kvalitetsredovisning.
På Skolverkets webbplats finns inspektionsrapporter från kommunala och fristående skolor, www.skolverket.se.
Ja. Vid sex års ålder kan ditt barn börja i förskoleklass eller i skolan. Båda dessa val är frivilliga och avgiftsfria. Om du vill att ditt barn ska börja skolan vid sex års ålder kontaktar du den skola barnet ska gå i.
Nej, att gå i förskoleklass är frivilligt. Skolplikten är mellan åldrarna 7-16 år.
En kommunal skola är öppen för alla och ingår i det offentliga skolväsendet i Sverige. Fristående skolor, eller friskolor, har en annan huvudman (ägare) än kommunen eller landstinget. Friskolor finns på såväl grundskole- som gymnasienivå. Friskolorna ska också vara öppna för alla.
Ja, oavsett vilken profil den fristående skolan har följs läroplanen.
Fristående skolor finansieras genom kommunala bidrag från elevernas hemkommuner.
Nej, de får de inte.
Terminstider hittar du på kommunens hemsida.
Du som är förälder/vårdnadshavare till barn som ska börja i förskoleklass eller åk 6.
Det gör du på mellan den 28 januari och 15 februari genom att logga in på webbtjänsten för skolvalet. Du hittar all information på skolvalets webbsida.
Ditt barn kommer då att placeras i någon av kommuns kommunala skolor i ert närområde där det finns plats.
Information skickas till den förälder som barnet är folkbokförd hos. Denna förälder skickar in önskemål av skola. Efter skolvalsperioden skickar respektive skola ut ett platserbjudande där båda vårdnadshavarna måste skriva under för erbjudandet ska bli giltigt.
Om ditt barn inte kan äta viss mat, av medicinska, etiska eller religiösa skäl, kan han/hon få specialkost. Ta kontakt med skolan.
Skolskjuts innebär i första hand att barnet får ett terminskort på SL för att åka med allmänna kommunikationsmedel (bussar och/eller pendeltåg) till och från skolan.
Om inte SL trafikerar vägen mellan hemadressen och skolor sker skolskjutsen via en av kommunens utsedda transportörer.
Om en person har en funktionsnedsättning sker skolskjutsen via en av kommunens utsedda transportörer.
Elever i skolår 1-9 kan få skolskjuts pga. funktionsnedsättning, avstånd eller trafikfarlig väg.
Kontakta Väsby Direkt 08-590 970 00 för att få hjälp med att ansöka om skolskjuts.
Skolår 1 — 3 2,5 km Skolår 4 — 6 3,5 km Skolår 7 — 9 4,5 km
Skolskjuts beviljas normalt endast om eleven valt den skola som ligger närmast folkbokföringsadressen.
Om bilen inte kommer efter skoldagens slut är det skolans ansvar att ringa till Samtrans, tel 52250000. Om skolskjutsen inte kommer på morgonen är det föräldrarnas ansvar att ringa till Samtrans.
Nej, det har man inte.
Behöver man det får man kontakta en LSS-handläggare om barnet har en funktionsnedsättning.
Ja, du hittar den på kommunens hemsida.
Det kan ta upp till 10 dagar innan SL-kortet kan delas ut så var gärna ute i god tid.
Hör av dig till Upplands Väsby kommun via Väsby Direkt 08-590 970 00.
Ja, tillståndet gäller per termin.
Skolan har ansvaret att ringa och boka en hemresa.
Han är försäkrad genom kommunens tjänstereseförsäkring. Den gäller dygnet runt i hela världen och omfattar bl.a. olycksfall, sjukdom och stöld.
Ja, vi har en olycksfallsförsäkring som omfattar alla elever under skoltid och vägen till/från skolan. Anmälningsblankett finns på kommunens hemsida.
Du kan göra en felanmälan på kommunens hemsida. Formuläret hittar du under e-tjänster/självbetjäning. Alternativt kan du ringa Väsby Direkt på 08-590 970 00 och tryck val 3.
Ja, om vi får namn personnummer, vilken skola du gick i och när du gick ut och hur du vill ha betyget och hur vi kan nå dig så ska vi försöka hjälpa dig. Kontakta Väsby Direkt, 08-590 970 00.
Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00 • E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se • Facebook: facebook.com/upplandsvasby