Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Vanliga frågor och svar

 • När är skolansökan?

  Torsdagen den 3 februari kl.09.00 t. om torsdagen den 23 februari kl.23.59 

 • Vilka gäller skolansökan inför höstterminen?

  Barn som fyller sex år under 2017 och önskar börja förskoleklass. Elever som ska börja åk 6 till hösten som idag går i en F-5 skola. Elever som vill välja en ny skola åk 6 till höstterminen 2017. Skolansökan behöver inte göras om: Elever i åk 5 som redan går i en skola som har åk 6-9 och vill gå kvar på sin skola. 

 • Vad händer om jag inte väljer någon skola till mitt barn?

  Alla barn som ska börja i förskoleklass eller årkurs 6 får en placering i en kommunal skola enligt relativa närhetsprincipen.

 • Är det först till kvarn som gäller när skolansökan öppnar?

  Nej det har ingen betydelse när du gör valet under själva skolansökningsperioden. Antagningarna görs inte förrän efter skolansökan är avslutat. Det du ska tänka på är att de fristående skolorna har egna intagningsregler och kösystem så kontakta före skolansökan i god tid respektive skola och ansök om plats till deras kö.  

 • Kan jag få hjälp med min skolansökan?

  Väsby Direkt kan hjälpa dig med skolansökan. Öppettider: Måndag - onsdag: 08.00–17.00 Torsdag: 08.00–18.00 Fredag: 08.00–15.15 Extraöppet på kvällstid: Torsdag 16 feb kl. 17.00–19.00 Tisdag 21 feb kl. 17.00–19.00

 • Jag har gjort en ansökan och ångrar mig under skolansökningsperioden. Kan jag gå in och ändra?

  Ja, du kan när du vill under skolansökningsperioden 3 februari - 23 februari logga in och ändra på dina skolansökan. 

 • Hur får jag information om skolorna för att kunna göra ett bra val?

  Väsby jämföraren på kommunens hemsida - läs mer här  

 • Kan jag tacka nej till en skola jag fått plats på?

  Ja, du kan tacka nej på erbjudandet av plats på en skola du fått hemskickat. Kom ihåg att meddela detta till skolan och sedan tar du själv kontakt med den skola du önskar istället. 

 • Vad händer om jag inte får någon plats på någon av de skolor jag sökt till?

  Om du inte får ditt förstahandsval placeras du på den skola som du sökt i andra hand. Får du inte plats i den skolan får du den i tredje hand och så vidare. Om du inte erbjuds plats på någon av de skolor som valt placeras du på en kommunal skola med lediga platser enligt relativa närhetsprincipen.   

 • Har mitt barn rätt att börja förskoleklass ett år tidigare?

  Önskar du att ditt barn börjar förskoleklass tidigare än höstterminen det år barnet fyller sex år kontaktar du rektor på aktuell skola. 

 • Kan jag söka fritidshemsplats samtidigt som jag gör skolansökan?

  Du kan inte söka fritidshemsplats i skolansökningsprogrammet samtidigt som du gör dina skolval. Ansökan om fritidshemsplats görs efter du fått antagningsbesket från skolan. Du ansöker via e-tjänst på samma sätt som du söker skolplacering men väljer barnomsorg/fritidshemsansökan istället. Det sker inte automatiskt via skolan. 

 • Om barnet bor växelvis hos föräldrar/vårdnadshavare som bor tillsammans — kan den ena föräldern ansöka skola utan att den andra vet om det?

  Skolansökan görs av den ena vårdnadshavaren som har barnet folkbokfört hos sig. Det krävs bådas namnteckning på bekräftelsebrevet för att en placering på en skola ska bli godkänd.

 • Behöver jag ansöka skola via webben när det gäller ansökan till en fristående skola?

  Eftersom skolansökan omfattar samtliga grundskolor måste även ansökan fristående skolor göras via kommunens webbplats. Du ansöker om plats direkt till den fristående skola du önskar, och du ska även göra din anmälan av sökt fristående skola via kommunens webbplats under skolansökningsperioden.

 • Kan jag välja skola med pappersblankett?

  Nej, det finns inga pappersblanketter för skolansökan. All ansökan sker på skolansökans webbplats som är öppen under skolvalsperioden som infaller 3 februari - 23 februari 2017. Behöver du hjälp med att genomföra skolvalet. Ta kontakt med Väsby Direkt 08-590 970 00. 

 • Måste jag säga upp mitt barns placering inom förskoleverksamheten inför skolstarten?

  Nej, din förskoleplatsplacering kommer automatiskt att avslutas den 31 juli 2017. 

 • Får jag automatiskt fritidshemsplats när jag anger önskemål om skola?

  Nej, du måste själv ansöka om fritidshemsplats. Gör så här steg för steg: 1. Gå till webbplatsen www.upplandsvasby.se/skolansokan 2. Logga in med e-legitimation alternativt användarnamn och lösenord (om du inte har e-legitimation ansök om användarnamn och lösenord längre ned på skolvalssidan) 3. Klicka på ansökan förskola och barnomsorg 4. Klicka på rutan Gör din ansökan 

 • Hur gör jag om jag anser att mitt barn behöver modersmålsundervisning?

  Modersmålsundervisning ingår inte i skolansökan. Alla skolor Upplands Väsby erbjuder modersmålsundervisning. Kontakta rektor när ditt barn blivit antagen för mer information.

 • Vad gäller för skolskjuts? / Får vi skolskjuts om vi ansöker en skola långt bort?

  Elever i årskurs 1-9 kan få skolskjuts p.g.a. avstånd eller trafikfarlig väg. Om vägen till den närmaste kommunala skolan uppfyller kriterierna för skolskjuts har eleven rätt till skolskjuts oavsett om man valt en annan kommunal skola eller fristående skola under förutsättningen att även den valda skolan uppfyller kriterierna. Mer information finns här

 • Hur anger jag att mitt barn önskar en viss profilklass

  Det gör du i skolansökningsprogrammet i samband med skolansökan under skolansökningsperioden 3 februari — 23 februari 2017.

 • Kan jag söka en skola i Upplands Väsby kommun om mitt barn är folkbokförd i en annan kommun?

  Ja men inte via kommunens webbsida under skolansökningsperioden. Ta istället kontakt direkt till den skola du önskar.   

 • Kan jag ansöka om en skola som ligger utanför Upplands Väsby kommun?

  Ja du har rätt att söka plats för ditt barn i en skola utanför Upplands Väsby kommun. Kontakta den skola du är intresserad av för att få deras ansökningshandlingar. Du genomför skolansökan genom kommunens webbplats och väljer då "skola i annan kommun"   

 • Gäller syskonförtur vid skolansökan?

  Syskonförtur kan förekomma vid de fristående skolorna. Kontakta respektive skola för att veta vad som gäller just på den skolan. Syskonförtur gäller inte vid de kommunala skolorna. Där gäller endast närhetsprincipen.

 • Hur lång är ansökningstiden om skolskjuts?

  Det kan ta upp till 10 dagar innan SL-kortet kan delas ut så var gärna ute i god tid.

 • Jag är inte överens med barnets andra förälder om vilken skola vi ska välja – hur gör jag?

  Placeringen bygger på att ni som är vårdnadshavare är, eller blir överens. Rektor kan inte besluta att ta emot en elev där föräldrarna inte är överens om placeringen.

Sidansvarig: Astrid Täfvander
Senast uppdaterad 06 februari 2017

Väsby Jämföraren

Väsby jämföraren

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster