Vackert väder inledde fårvallningen

Idag inleddes fårvallningen i Upplands Väsby kommun då fem herdar och 54 tackor samt ett gäng vallhundar ska beta sig fram på olika grönområden i syfte att röja ogräs. Betesvandringen, som försenats en vecka på grund av ostadigt väder, påbörjades vid grönområdet intill pendelstationens parkering och kunde vädermässigt inte ha fått en bättre start.
I Upplands Väsby kommun finns det massor av gamla fornlämningar som behöver underhållas så att de inte blir överväxta och vanvårdade.
Ofta kan det vara svårt att få bort ogräs och gammal sly och det är anledningen till att kommunen för andra året i rad låter får beta fritt på fornlämningsrika områden som behöver rensas upp.
Glada får över att fårvallningen inletts.

Glada får över att fårvallningen i kommunen inletts.

- Syftet är helt enkelt att rensa upp så att kommunens unika kulturhistoria inte växer igen och glöms bort, säger Nils Oden, stadsträdgårdsmästare på teknik och fastighetskontoret och initiativtagare till projektet.
Han säger att förutom gräsrensningen är fårvallningen även ett roligt folknöje som allmänheten kan ta del av vilket också många gjorde förra året.
Stadsträdgårdsmästare Nils Odén  i samspråk med fårägaren Niclas Andersson.

Stadsträdgårdsmästare Nils Odén i samspråk med fårägaren Niclas Andersson.

Resultatet av förra årets betesvandring var mycket positivt, enligt Nils Oden.
-Det blev väldigt bra betat eftersom många djur kunde samlas på en liten yta tack vare hundarna. Projektet blev väldigt omtalat, så det var kul, säger han.

Lena Brundin är en av fem så kallade kommunherdar som ingår i projektet och tillsammans  med sina tre vallhundar var hon även med på förra årets betesvandring.
-Det är ett roligt sommarjobb, helt klart. Mina tre hundar jobbar tio timmar om dagen i två femtimmarspass så när dagen är slut är de ganska spaka, säger hon.

Sammanlagt är det 54 får som betar sig fram på olika fornlämningsområden i Upplands Väsby. Niclas Andersson är fårägare till alla fåren som och han tror att fåren uppskattar det annorlunda sättet de får beta på under några veckor.
- De tycker nog att det är mysigt, säger han. De får springa runt och beta fritt utan staket och bestämmer själva var de ska gå.
Och enligt Niclas Andersson är sly en av de saker som får gillar bäst.
-Sly är mums för fåren, säger han och skrattar.

Kommunherden Lena Brundin och fårägaren Niclas Andersson.

Kommunherden Lena Brundin och fårägaren Niclas Andersson med vallhunden Lovis i bakgrunden.

De områden som fåren ska hinna beta av är blandannat fornminnesområdet intill Hembygdsgården, Zamoras kulle och gravfältet i Carlslund. Dessutom planeras även ett speciellt event där herdarna kommer att valla fåren genom centrala Väsby.
Kommunherdarna och deras sällskap ska vara ute i åtta veckor sammanlagt, fyra veckor i taget.
Senast uppdaterad 14 maj 2012