Nallesjukhuset ryckte ut till förskolan Spargrisen

Läkarstudenter från Nallesjukhuset, ett av den ideella läkarstudentorganisationen IMFSA-Swedens projekt, ryckte ut till förskolan Spargrisen i Upplands Väsby kommun för att kurera barnens gosedjur. Sju läkarstudenter var på plats för att träffa de ivriga och nyfikna barnen.

Det var ett bra tillfälle för läkarstudenterna att ha möjlighet till att träffa barn som de tidigare inte har någon egen relation till, som ett led i deras utbildning. Det bidrar även till att avdramatisera mötet med sjukhuspersonal och barnens tankar om sprutor och annat som kan uppfattas som obehagligt. Barnen fick under passet möjlighet att lära sig mer om den mänskliga kroppen genom att rita under en övning, ett roligt sätt att lära sig mer om kroppen.
Därefter var det dags för Nallesjukhusets mottagning då samtliga läkarstudenter anordnade sin egen mottagning för barnens gosedjur. Det var allt från huvudskador till ont i tån, ett gosedjur hade till och med råkat sätta en köttbulle i halsen. Här undersöktes djuren och lämplig behandling ordinerades bland annat i form av plåster och bandage. Barnen fick även med sig hem en Nallejournal.
Arbetslagsledare på förskolan Spargrisen Ulla Lundholm tyckte att det var väldigt roligt att ha läkarstudenterna på besök och uppmärksammade att många av barnen verkligen kunde öppna upp och prata om sina sjuka djur. Hon tyckte att besöket var lyckat och att det var en viktig del i förskolans kvalitetsarbete.
Läkarstudenterna var själva fyllda av förväntan och tyckte att besöket var riktigt roligt och inspirerande.
­Det är viktigt att komma ut och genomföra sådana här saker, dels då vi vet att många barn är rädda för att gå till doktorn så det är ett sätt att avdramatisera det hela, t.ex. det gör inte ont att lyssna på hjärtat men även så är det en rolig grej, säger Maria, läkarstudent. Det kan vara bra att barnen har upplevt detta en gång innan de ska till doktorn.
- Det var första gången vi var med på en sådan här utryckning, tanken är att vi ska försöka göra det en gång i månaden i framtiden. Jag tycker att det har gått superbra och det var jätteroligt att träffa barnen. Det är en rolig erfarenhet, säger Sandra, läkarstudent.

Sidansvarig: Per-Ola Lindahl
Senast uppdaterad 04 mars 2014