Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

LIVSMEDEL OCH HÄLSA

Rötmånaden - så tar du bäst hand om maten

I slutet av juli börjar rötmånaden — en period som ofta är varm och fuktig och då matvaror lätt blir dåliga. I dag har vi bättre möjligheter än förr att ta hand om och förvara vår mat på ett bra sätt. Det finns ändå några saker som kan vara bra att tänka på när värmen och fukten slår till.

Kyla är viktigt för att hålla maten fräsch, speciellt känsliga livsmedel som köttfärs och färsk fisk. Bakterier som kan göra oss sjuka trivs i värmen. Men det är snarare vädret än exakta datum som avgör risken för att maten blir dålig.

— Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning, eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då.

— Men det går att göra mycket för att hålla maten fräsch och undvika magsjuka. Det gäller att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat.

Minska svinnet
Att tänka extra på att ta hand om maten kan också hjälpa till att minska matsvinnet, till exempel genom att man handlar klokt, förvarar rätt och inte tar fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned.
Genom att följa våra enkla råd kan du hålla maten fräsch — till nytta för både hälsan och miljön.
 
Tänk på det här när du handlar mat:
Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

När du kommer hem
Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 4-5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Lita på ditt smak- och luktsinne. Känsliga livsmedel är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.

På utflykt, på landet eller i båten:
Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.

Sidansvarig: Ghazi Alhindawi
Senast uppdaterad 16 november 2016

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster