Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Väsbyelever samarbetar med mangafigurer för en hållbarare värld 

Mangafigurerna Anzu och Zack fortsätter att inspirera Väsbys ungdomar i miljöfrågor. Elever från Väsby skola arbetade under våren 2014 intensivt med egna projekt om hållbarhet. Projektet avslutades storslaget när eleverna presenterade sitt arbete för Väsbyborna under ett evenemang i Väsby centrum i juni 2014.

- Det känns jätteroligt att samarbeta kring så viktiga frågor som hållbarhet och miljö. Jag tror också att det är spännande för eleverna att möta verkligheten genom slutprojektet, säger Malin Karlsson, SO-lärare på Väsby skola i Upplands Väsby kommun.

Målet är en dialog om en hållbarare värld
Det var under sensommaren 2013 som Upplands Väsby kommun lanserade mangafigurerna Anzu och Zack för att på ett kreativt och inspirerande sätt försöka skapa en dialog med Väsbys ungdomar kring hållbarhet. I och med samarbetet med Väsby skola kan dialogen med ungdomarna fördjupas. 

- Vi är jätteglada för samarbetet med Väsby skola som ger oss möjlighet att få prata med ungdomar om hur vi tillsammans kan hjälpas åt att skapa ett hållbarare Väsby och en hållbarare värld säger Ronja Krische, projektledare på Väsby kommun.

Elever från Väsby skola samarbetade med experter
Eleverna väljer själva vilka teman de ska arbeta med och hur arbetet ska redovisas. Under hela projektets gång kommer ungdomarna att samarbeta med tjänstemän från kommunen men även med externa experter. Bland annat kommer eleverna träffa representanter från Sustainergies, en ideell förening som sammanför studenter med företag/organisationer för att tillsammans arbeta med hållbarhet, och we_change, vars syfte är att inspirera och hjälpa unga att skapa en mer hållbar värld bland annat genom en landsomfattande turné i samarbete med stora företag.

Affisch och seriestripp
Under våren 2014 gav Upplands Väsby kommun också ut en manga-affisch om källsortering som sprids till skolor och andra verksamheter där ungdomar rör sig. I samband med Earth Hour i slutet av mars lanserades kommunens första mangaseriestripp med temat matsvinn. Både affisch och seriestripp är skapade av Nina von Rüdiger som även illustrerat kommunens mangafigurer.

Mangafigurerna Anzu och Zack, illustratör Nina von Rudiger

Mangafigurerna Anzu och Zack, illustratör Nina von Rudiger.


I vilka sammanhang och hur kommer karaktärerna användas?
Mangakaraktärerna kommer på olika sätt att fronta ett antal olika aktiviteter och event med miljö- och samhällsteman. Karaktärerna kommer att användas i marknadsföring, finnas på sociala medier och fungera som kommunens röst till ungdomar i dessa ämnen.

Vem har ritat karaktärerna?
Nina von Rudiger, som tillsammans med Johanna Koljonen även tecknat mangaserien Oblivion high som utspelar sig i Väsby. Nina är en eftertraktad illustratör och serietecknare och bor i Upplands Väsby.

Ett led i ett framgångsrikt miljöarbete
Upplands Väsby utsågs till årets miljöbästa kommun 2013 av tidningen MiljöAktuellt och är en av få kommuner som är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Mangaprojektet är ett led i kommunens långsiktiga och strategiska miljöarbete.

Sidansvarig: Per Lagheim
Senast uppdaterad 06 oktober 2015

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster